@article { author = {سعیدی, ایرج and Saadat, Yousef Ali and بخشی خانیکی, غلامرضا}, title = {The effects of different concentrations of BA, nutrient media, carbohydrate sources and gelling agents on shoot multiplication of olive (Olea europaea L. cv Dezful).}, journal = {}, volume = {6}, number = {1}, pages = {73-80}, year = {2015}, publisher = {}, issn = {2476-6313}, eissn = {2476-566X}, doi = {}, abstract = {Olive (Olea europaea) is one of the most important horticultural crops in Iran. Total area of olive production has increased about thirty times since 15 years ago in Iran. Dezful is one of the commercial olive cultivars that are well adapted to south regions of Iran and suitable for canning and oil production. Cuttings of this cultivar are difficult to root and asexual propagation by conventional methods is difficult and does not allow original clones to be obtained in industrial quantities. Micropropagation is a reliable technology applied commercially worldwide, which allows large-scale plant multiplication. This research was carried out to study the effects of different concentrations of BA, nutrient media, carbohydrate sources and gelling agents on shoot multiplication of olive cv. Dezfoul. Shoot tips and nodal segments of current season growth shoots of adult trees were used as explants. Based on the results of experiments, woody plant medium (WPM) containing 2.0 mgl-1 BA and 0.005 mgl-1 IBA was optimum for shoot multiplication. Woody plant medium was significantly better than MS or MS with half strength macronutrients for in vitro production of shoots. Sucrose at 30 gl-1 was significantly better than glucose or fructose for shoot fresh weight, number of shoots and main shoot length. Phytagel at 2.4 gl-1 was optimum for solidifying of nutrient medium.}, keywords = {"In vitro growth","Phytagel","sucrose","WPM"}, title_fa = {تأثیر غلظت‌های مختلف بنزیل آدنین، محیط کشت، منابع کربوهیدرات و مواد نیمه جامدکننده محیط کشت بر افزونش شاخساره در زیتون رقم دزفول}, abstract_fa = {زیتون یکی از درختان مهم میوه در ایران است و سطح زیر کشت آن در 15 سال گذشته حدود 30 برابر شده است. رقم دزفول، یکی از ارقام تجاری زیتون است که در مناطق جنوبی ایران سازگاری خوبی نشان داده و برای روغن گیری و کنسرو سازی مناسب است. ازدیاد رویشی این رقم به دلیل سخت ریشه‌زا بودن با استفاده از قلمه دشوار و تکثیر انبوه آن‌را برای کشت در سطح تجاری مشکل نموده است. ریزازدیادی از تکنیک‌های جدید و قابل اعتماد در سطح جهان است و برای تکثیر رویشی گیاهان در سطح انبوه کاربرد دارد. این پژوهش به منظور مطالعه تاثیر غلظت‌های مختلف BA، محیط کشت، منبع کربوهیدرات و مواد نیمه جامدکننده محیط کشت بر تکثیر شاخساره زیتون رقم دزفول انجام شد. نوک شاخساره و قطعه‌های ساقه شاخه‌های رشد فصل جاری درختان بالغ به عنوان ریزنمونه استفاده شد. براساس نتایج بدست‌آمده از آزمایش‌ها، محیط کشت گیاهان چوبی(WPM) دارای دو میلی گرم در لیتر BA و 005/0 میلی گرم در لیتر IBA برای افزونش شاخساره، بهینه تشخیص داده شد. محیط کشت گیاهان چوبی برای تولید درون‌شیشه‌ای شاخساره به‌طور معنی‌دار نسبت به محیط کشت‌های MS یا MS با نصف غلظت عناصر ماکرو برتری داشت. ساکارز به مقدار30 گرم در لیتر مناسب‌ترین منبع کربوهیدرات برای کشت درون‌شیشه‌ای زیتون رقم دزفول بود که از نظر شاخص‌های طول شاخساره، وزن تر شاخساره و تعداد شاخساره در ریزنمونه به‌طور معنی‌دار بهتر از گلوکز و فروکتوز بود. مناسب‌ترین ماده نیمه جامد کننده محیط کشت فیتاژل به میزان 4/2 گرم در لیتر بود.}, keywords_fa = {"رشد درون‌شیشه‌ای","ساکارز","فیتاژل","WPM "}, url = {https://ab.basu.ac.ir/article_1206.html}, eprint = {https://ab.basu.ac.ir/article_1206_c6c26188a7ea8db20a13c435d1708192.pdf} }