%0 Journal Article %T تأثیر نانوذرات ‌نقره بر آلودگی میکروبی و رشد درون‌شیشه‌ای جوانه‌های جانبی و انتهایی ارقام فندق %J دوفصلنامه فن آوری زیستی در کشاورزی(علمی-پژوهشی) %I دانشگاه بوعلی سینا %Z 2476-6313 %A دریانی, پریسا %A زارع, ناصر %A چمنی, اسماعیل %A شیخ زاده مصدق, پریسا %A جوادی مجد, داوود %D 2015 %\ 05/22/2015 %V 6 %N 1 %P 21-31 %! تأثیر نانوذرات ‌نقره بر آلودگی میکروبی و رشد درون‌شیشه‌ای جوانه‌های جانبی و انتهایی ارقام فندق %K آلودگی باکتریایی و قارچی %K ریزازدیادی درون‌شیشه‌ای %K ضدعفونی %K نانوذرات ‌نقره %K Corylus avellana %R %X جوانه‌های جانبی و انتهایی شش رقم فندق در فصول مختلف تهیه شده و پس از ضدعفونی با تیمارهای متفاوت، روی محیط‌کشت MS جامد کشت شدند. درصد ریزنمونه‌های رشد کرده و درصد ریزنمونه‌های دارای آلودگی قارچی و باکتریایی ثبت گردید. علاوه‌‌بر این، تأثیر سطوح مختلف BAP و IBA بر استقرار و رشد ریزنمونه‌های فصول مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نانوذرات‌نقره نقش مؤثری در کاهش آلودگی­های میکروبی درون‌شیشه‌ای ریزنمونه‌های فندق به‌همراه حداقل صدمه به بافت‌های درحال رشد دارد. در ریزنمونه‌های فصل بهار، کمترین درصد آلودگی قارچی و باکتریایی به‌همراه بیشترین درصد شاخه‌دهی در تیمارهای ضدعفونی هیپوکلریت‌سدیم 5/2­% به‌مدت 10 دقیقه و غوطه‌ورسازی ریزنمونه‌ها به‌مدت 30 یا 45 دقیقه در محلول 100 میلی­گرم در لیتر نانو‌ذرات‌نقره پس از ضدعفونی با هیپوکلریت‌سدیم 5/2٪ به مدت 5 دقیقه به­دست آمد. محیط‌کشت حاوی یک میلی­گرم بر لیتر  BAP و 01/0 میلی‌گرم بر لیتر IBA  بیشترین درصد شاخه­دهی (% 22/47)، تعداد برگ (22/6) و طول ساقه (cm 87/1) را داشت که به‌طور معنی‌داری بیشتر از سایر سطوح BAP بود. در حالی­که در ریزنمونه‌های فصول تابستان و پاییز کمترین درصد آلودگی باکتریایی و قارچی و بیشترین درصد شاخه‌دهی با غوطه‌ورسازی ریزنمونه‌ها به‌مدت 120 دقیقه در محلول 100 یا 150 میلی‌گرم بر لیتر نانوذرات‌نقره پس از ضدعفونی با هیپوکلریت‌سدیم به‌دست آمد. بیشترین درصد شاخه­دهی ریزنمونه‌ها در محیط‌‌کشت‌ حاوی 3 یا 5 میلی­گرم در لیتر BAP و 01/0 میلی­گرم در لیتر IBA به‌دست آمد. %U https://ab.basu.ac.ir/article_1197_e47effa5c61b15c21ba2a45c7e03a08f.pdf