TY - JOUR ID - 2268 TI - بررسی الگوی بیان ژن کدکننده پروتئین انتقال‌دهنده چربی در مقابله با بیماری سپتوریوز برگی در گندم نان و کلون‌سازی آن JO - دوفصلنامه فن آوری زیستی در کشاورزی(علمی-پژوهشی) JA - AB LA - fa SN - 2476-6313 AU - حبیبی, معصومه AU - میرآخورلی, ندا AU - مردی, محسن AD - دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد AD - استادیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد AD - دانشیار بخش زیست‌شناسی سامانه‌ها، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، کرج Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 8 IS - 1 SP - 33 EP - 40 KW - Mycosphaerella graminicola KW - تظاهر ژن LTP2 KW - Triticum aestivum DO - 10.22084/ab.2017.2268 N2 - پروتئین‌های انتقال‌دهنده چربی (LTP)، در حدود 10-7 کیلودالتون وزن داشته و به‌دلیل توانایی که در انتقال انواع مولکول‌های فسفولیپید از محل سنتز (شبکه آندوپلاسمی) به غشاهای سلولی دارند، به این نام خوانده می‌شوند. در این مطالعه نقش این پروتئین‌ها در ایجاد مقاومت گندم نان نسبت به بیماری سپتوریوز برگی (Septoria tritici) با بررسی الگوی بیان ژنLTP2  طی 6-0 روز بعد از آلودگی در رقم مقاوم ونگشوبایی و حساس فلات با استفاده از روشRT-PCR  نیمه­کمی بررسی گردید. از آن‌جا که این روش امکان مقایسه نسبی مقدار رونوشت ژن‌ها را در انواع سلول‌های مختلف فراهم می‌نماید مطالعه‌ی الگوی بیان ژن به سادگی ممکن می‌گردد. که طی آن علاوه‌بر میزان بیان، زمان بیان ژن نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان بیان ژن در اثر آلودگی گیاه با بیماری سپتوریوز برگی در هر دو رقم حساس و مقاوم افزایش می‌یابد. بیان این ژن در رقم مقاوم طی 24 ساعت بعد از آلودگی افزایش می‌یابد در‌حالی‌که این افزایش بیان در رقم حساس با تأخیر و بعد از شش روز مشاهده می‌شود. با توجه به نتایج حاصل می‌توان گفت این ژن با ایجاد مقاومت علیه بیماری سپتوریوز برگی مرتبط بوده و در کنار ژن‌های اصلی ایجادکننده مقاومت باعث تشدید و حفظ مقاومت خواهد شد. هم‌چنین ژن پس از کلون‌سازی، تعیین توالی گردید و مورد بررسی بلاست پروتئینی قرار گرفت. با بررسی نتایج بلاست مشخص گشت که توالی کلون شده دارای هشت سیستئین ثابت و حفاظت شده است که در همه پروتئین‌های انتقال‌دهنده چربی ثابت می‌باشد. UR - https://ab.basu.ac.ir/article_2268.html L1 - https://ab.basu.ac.ir/article_2268_bc2e2478c49ae5920bdb09f268ebd782.pdf ER -