TY - JOUR ID - 2366 TI - پاسخ آنتی‌اکسیدانی لیموترش نسبت به باکتری Xanthomonas citri subsp. citri JO - دوفصلنامه فن آوری زیستی در کشاورزی(علمی-پژوهشی) JA - AB LA - fa SN - 2476-6313 AU - میرزایی نجفقلی, حسین AU - طریقی, سعید AU - گلمحمدی, مرتضی AU - طاهری, پریسا AD - دانشجوی دکتری گروه بیماری‌شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد AD - دانشیار گروه بیماری‌شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد AD - استادیار بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات مرکبات کشور، رامسر Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 8 IS - 2 SP - 9 EP - 17 KW - کاتالاز KW - سوپراکسید دسموتاز KW - گایاکول پراکسیداز KW - آسکوربات پراکسیداز DO - 10.22084/ab.2017.2366 N2 - لیموترش (Citrus aurantifolia) یکی از ژنوتیپ‌های حساس مرکبات نسبت به باکتری Xanthomonas citri subsp. citri می‌باشد که در مناطق جنوب و جنوب غربی ایران کشت داده می‌شود. در این بیماری همه اندام‌های هوایی لیموترش آلوده می‌شوند و در آلودگی‌های شدید سبب برگ‌ریزی، بدشکلی و ریزش میوه، خشکیدگی سرشاخه و ضعف عمومی درخت می‌شود. در این پژوهش، اثر مایه‌زنی مصنوعی برگ‌های لیمو ترش با باکتری Xcc بر فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی شامل سوپراکسید دسموتاز، کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز بررسی گردید. در مطالعه ما، فعالیت آنزیم کاتالاز در برگ‌های مایه‌زنی شده به‌طور معنی‌داری بیشتر از برگ‌های شاهد بود. هم‌چنین نتایج فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز نشان داد که فعالیت آن به‌طور معنی‌داری در بازه زمانی دو، پنج و هفت روز بعد از مایه‌زنی افزایش یافته است. در فعالیت آنزیم سوپراکسید دسموتاز در برگ‌های آلوده تغییر معنی‌داری مشاهده نشد. هم‌چنین فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در برگ‌های مایه‌زنی شده در طول مدت آلودگی با باکتری Xcc بیشتر از شاهد بود، اما فقط در بازه زمانی دو و 10 روز معنی‌دار بود. نتایج حاصل از این تحقیق می‌تواند روش‌های جدیدی را در تحقیقات آینده به‌منظور کنترل شانکر، از طریق دستکاری در سازوکارهای دفاعی گیاه فراهم شود. UR - https://ab.basu.ac.ir/article_2366.html L1 - https://ab.basu.ac.ir/article_2366_6f4dd029504901efe82135b924c0b1a8.pdf ER -