تشخیص ژن‌های کمی محتوای پروتئین و دمای ژلاتینی شدن دانه برنج در جمعیت رگه‌های نوترکیب عنبربو × سپیدرود

نوع مقاله: علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس، گلستان

2 دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت

3 استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت

4 کارشناس ارشد زراعت و دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات داشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان

چکیده

    شناسایی مکان­های ژنومی کنترل‌کننده صفات پیچیده، با در اختیار قرار دادن اطلاعات ژنتیکی مفید، امروزه به‌عنوان مقدمه برنامه­های اصلاحی انتخاب به کمک نشانگر یک راهکار کاربردی در اصلاح صفات پیچیده محسوب می­گردد. در پژوهش حاضر از 96 لاین اینبرد نوترکیب حاصل از تلاقی ارقام عنبربو در سپیدرود به‌عنوان یک جمعیت مکان­یابی برای شناسایی QTLهای کنترل‌کننده دو صفت مهم مرتبط با کیفیت دانه شامل دمای ژلاتینی­شدن و میزان پروتئین استفاده شد. نقشه پیوستگی با 387 نشانگر تشکیل شد که شامل 263 نشانگر AFLP و 124 نشانگر SSR بود. نتایج حاصل از تجزیه مکان­یابی فاصله­ای مرکب در کل پنج QTL برای دو صفت شناسایی نمود. در بین دو QTL شناسایی شده برای دمای ژلاتینی­شدن، qGT-6در مجاورت ژن wxدر کروموزوم 6 ردیابی شد. با توجه به نقش آلل­های والد عنبربو در هر دو QTL در بالابردن دمای ژلاتینی­شدن، این QTLها می­توانند در بهبود این صفت بسیار کارآ باشند. برای پروتئین دانه نیز سه QTL شناسایی شد که با در نظر گرفتن اثر افزایشی مثبت qPR-1bو بیش از 13 درصد توجیه تغییرات فنوتیپی آن می­تواند پس از اشباع نقشه در آن ناحیه ژنومی و در صورت تأیید نتایج، در برنامه انتخاب به کمک نشانگر در نظر گرفته شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Identification of Quantitative Genes of Protein Content and Gelatinization Temperature in Recombinant Inbreed Lines of Cross of Anbarbu×Sepidroud

نویسندگان [English]

  • Hosein Sabouri 1
  • Ahmad Reza Dadras 2
  • Aatefeh Sabouri 3
  • Mahnaz Katouzi 4
1 Associate Professor, Plnat Breeding, Department of Plant Production, Faculty of Agriculture Science and Natural Resource, Goulestan
2 PhD Student of Plant Breeding, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture University of Guilan, Rasht
3 . Assistant Professor Plant Breeding, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht
4 M.S c. of Plant Breeding, Gorgan University of Agriculture Science and Natural Resource, Gorgan
چکیده [English]

Identification of controlling genomic loci of complex traits with providing of useful genetic information, as introduction of breeding programs of marker assisted selection are a practical approach in breeding of complex traits. In the present study, 96 recombinant inbred lines were used as mapping population to identify controlling QTLs of two important traits related to grain quality including of gelatinization temperature and protein content. Linkage map was constructed with 438 markers including 314 AFLP and 124 SSR. The results of composite interval mapping totally five QTLs detected for two traits. Between two identified QTLs for gelatinization temperature, qGT-6 was detected in vicinity of wx gene on the chromosome 6. Considering of Anbarbu allele’s role in both of QTLs in enhancing of gelatinization temperature, these QTLs can be very efficient in improving this trait. As well as for protein grain three QTLs was identified that considering of positive additive effect of qPR-1b and explain of more than 13 percent of phenotype variation it can be considered in marker assisted selection

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rice
  • Gelatinization temperature
  • Protein content
  • Mapping
Aluko, G. K. 2003. Genetic mapping of agronomic traits from the interspecific cross Oryza sativa (L.) and Oryzaglaberrima (Steud.) Ph. D. thesis of agronomy.Agricultural and Mechanical College.Louisiana State University, Baton Rouge. Louisiana. 33 pp.

Bao, J. S., Wu, Y. R., Hu, B., Wu, P., Cui, H. R. and Shu, Q. Y. 2002. QTL for rice grain quality based on a DH population derived from parents with similar apparent amylose content. Euphytica, 128: 317-324.

Basten, C. J., Weir, B. S. and Zeng, Z. B. 1997. QTL Cartographer: A reference manual and tutorial for QTL mapping: North Carolina State University USA. P. 163.

Chen, X., Temnykh, S., Xu, Y., Cho, Y. G. and McCouch, S. R. 1997. Development of a microsatellite framework map providing genome-wide coverage in rice (Oryza sativa L.). Theoritical and Applied Genetics, 95: 553-567.

Dong, Y., Tsuzuki, E., Dongzhi, L., Kamiunten, H., Terao, H., Matsuo, M. and Cheng, S. 2004. Molecular genetic mapping of quantitative trait loci for milling quality in rice (Oryza sativa L.). Cereal Science. 40: 109-114.

Fan, C. G., Yu, X. Q., Xing, Y. Z., Xu, C. G., Luo, L. J. and Zhang, Q. 2005.The main effects, epistatic effects and environmental interactions of QTLs on the cooking and eating quality of rice in doubled-haploid line population.Theoritical and Applied Genetics, 110: 1445-1452.

Fotokian, M., Ghareyazie, B. and Taleei, A. 2006. Study of microsatellite markers associated with grain quality in rice (Oryza sativa L.). Agricultural Science, 15(4): 129-140.

Fowler, B. D., Brydon, J. and Baker, R. J. 1989. Nitrogen fertilization of no till winter wheat and rye. II: Influence of grain protein. Agronomy Journal, 81: 72-77.

Guo, Y., Mu, P., Liu, J., Lu, Y. and Li, Z. 2007. QTL mapping and Q×E interactions of grain cooking and nutrient qualities in rice under upland and lowland environments. Journal of Genetics and Genomics,  34(5): 420-428.

He, P., Li, S. G., Qian, Q., Ma, Y. Q., Li, J. Z., Wang, W. M., Chen, Y. and Zhu, L. H. 1999. Genetic analysis of rice grain quality.Theoritical and Applied Genetics, 98: 502-508.

Lanceras, J. C., Huang, Z. L., Naivikul, O., Vanavichit, A., Ruanjaichon, V. and Tragoonrung, S. 2000. Mapping of genes for cooking and eating qualities in Thai Jasmine rice (KDML105). DNA Research, 7: 93-101.

Little, R. R., Hilder, G. B., Dawson, E. H. and Elsie, H. 1958. Differential effect of dilute alkali on 25 varieties of milled white rice. Cereal Chemestry, 35: 111-126.

Juliano, B. O. 1971. A simplified assay for milled-rice amylose. Cereal Science Today, 16: 334-338.

Manly, K. F. and Olson, J. M. 1999. Overview of QTL mapping software and introduction to Map Manager QTX. Mammalian Genome, 10: 327-334.

McCouch, S. R., Teytelman, L., Xu, Y. B., Lobos, K. B., Clare, K., Walton, M., Fu, B., Maghirang, R., Li, Z. K., Xing, Y. Z., Zhang, Q. F., Kono, I., Yano, M., Fjellstrom, R., DeClerck, G., Schneider, D., Cartinhour, S., Ware, D. and Stein, L. 2002. Development and mapping of 2240 new SSR markers for rice (Oryza sativa L.). DNA Research, 9: 199-207.

Sabouri, H. 2009. QTL detection of rice grain quality traits by microsatellite markers using an indica rice (Oryza sativa L.) combination. Journal of Genetics, 88: 81-85.

Sabouri, A, Rabiei, B., Toorchi, M., Aharizad, S. and Moumeni. 2012. Mapping quantitative trait loci associated with cooking qualities in Iranian rice cultivar, Australian Journal of Crop Science, 6(5): 808-814.

SaghaiMaroof, M. A., Biyashev, R. M., Yang, G. P., Zhang, Q. and Allard, R. W. 1994. Extraordinarily polymorphic microsatellite DNA in barely: species diversity, chromosomal locations, and population dynamics. Proceeding National Academy of Science USA, 91: 5466-5570.

Shi-Yong, S., Wei, H. and Hong-Xuan, L. 2006. Identification of QTLs for cooking and eating quality of rice grain. Rice Science, 13: 161-169.

Tan, Y. F., Sun, M., Xing, Y. Z., Hua, J. P., Sun, X. L., Zhang, Q. F. and Corke, H. 2001. Mapping quantitative trait loci for milling quality, protein content and color characteristics of rice using a recombinant inbred line population derived from an elite rice hybrid. Theoritical and Applied Genetics. 103: 1037-1045.

Tan, T. F., Xing, Y. Z., Li, J. X., Xu, S. B., Xu, C. G. and Zhang, Q. 2000. Genetic bases of appearance quality of rice grain in Shanyou 63, an elite rice hybrid. Theoritical and Applied Genetics, 101: 823-829.

Temnykh, S., Park, W. D., Ayres, N., Cartinhour, S., Hauck, N., Lipovich, L., Cho, Y. G., Ishii, T. and McCouch, S.R. 2000. Mapping and genome organization of microsatellite sequences in rice (Oryza sativa L.). Theoritical and Applied Genetics, 100: 697-712.

Tian, R., Jiang, G. H., Shen, L. H., Wang, L. Q. and He, Y. Q. 2005. Mapping quantitative trait loci underlying the cooking and eating quality of rice using a DH population. Molecular Breeding, 15: 117-124.

Zhang, W., Bi, J., Chen, L., Zheng, L., Ji, S., Xia, Y., Xie, K., Zhao, Z., Wang, Y., Liu, L., Jiang, L. and Wan, J. 2008. QTL mapping for crude protein and protein fraction contents in rice (Oryza sativa L.). Journal of Cereal Science, 48: 539-547.