جایگزینی فن‌آوری زیستی به‌جای روش‌های شیمیایی در تبدیل کیتین به کیتوزان

نوع مقاله : علمی - پژوهشی

نویسنده

اسـتادیار، بخش زیست فناوری مـرکز تحقـیقـات آرتمیای کشـور، مؤسـسه تحقیقات علوم شـیـلاتی کشور، سـازمـان تحقیـقات، آمـوزش و ترویج کـشاورزی، ایران

چکیده

کیتین وکیتوزان دو فرآورده بسیار مهم از پلیمرهای زیستی هستند که در صنایع مصارف بسیار بالایی در صنایع ارزشمند دارند. تبدیل کیتین به کیتوزان با روش استیل‌زدایی و به شیوه ذوب قلیایی است که بدون حضور اکسیژن انجام می‎شود. تغییر ساختار شیمیایی، آلودگی شدید محیط‌زیست و دپلیمریزاسیون از مشکلات اساسی در صنعت تولید کیتوزان با کیفیت بالا می‎باشند. در این پژوهش برای تبدیل کیتین به کیتوزان به‌جای مواد شیمیایی از قارچ آسپرژیلوس نایجر سویه (ATHUM-10864)، مولد آنزیم داستیلاز استفاده شد. کیفیت کیتوزان با آنالیزهای تجزیه عنصری دستگاه طیف‌سنجی مادون قرمز، پرتونگاری با اشعه ایکس، تعیین وزن مولکولی، درصد بلوری شدن، رنگ و ساختار مولکولی مشخص شد. نتایج نشان داد که بازده تبدیل کیتین به کیتوزان یا به‌عبارتی درجه استیل‌زدائی، در این روش 5±80 درصد است. کیتوزان حاصل دارای 4/44 درصد کربن، 9/8 درصد نیتروژن، 2/7 درصد هیدروژن و 5/39 درصد اکسیژن بود. مختصات فیزیکی آن شامل درصد بلورینگی 5/94 و رنگ آن قهوه‌ای کمرنگ بود و ساختارشیمیایی هر واحد کیتوزان به‌صورت (C6H12NO4) به‌دست آمد. نتایج نشان ‎داد که جایگزینی روش‌های زیستی به‌جای شیمیایی در دستیابی به این فرآورده با کیفیت مناسبی امکان‌پذیر بوده و موجب حذف استفاده از مواد شیمیایی مخرب محیط‌زیست نظیر هیدروکسیدسدیم غلیظ می‎شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Replacement Biotechnology Instead of Chemical Methods to Converse Chitin Into Chitosan

نویسنده [English]

  • Yousef Ali Asadpour-Ousalou
Assistant Professor, National Artemia Research Center, Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Iran
چکیده [English]

Chitin and chitosan are two very important biopolymer products that have so many usages in the high cost industries. Chitin Converts into chitosan via de-acetylation of chitin. It occurs by alkaline melting method in the absence of oxygen. Chemical structure change, severe environmental pollution and De-polymerization are of the major problems in producing high quality chitosan. In this study for conversion of chitin into chitosan fungus Aspergillus niger strains (ATHUM-10864), the generator of de-acetylases enzymes were used instead of chemicals. Chitosan quality was determined via elemental analysis infrared spectroscopy, X-ray tomography, molecular weight determination and estimation of crystallinity percent, color and molecular structure.The results showed 80±5% efficiency in the conversion of chitin into chitosan or de-acetylation degree of chitin. The gained chitosan contained of 44.4% carbon, 8.9% nitrogen, 2.7% hydrogen and 39.5% oxygen. The physical characteristics were as 94.5% Crystallinity and pale brown color. The chemical structure of per unit of chitosan was obtained as C6H12NO4. The results showed that replacing biological methods instead of chemicals was possible to access well quality products. It also eliminates the use of chemical materials such as concentrate sodium hydroxide that is damaging the environment.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Artemia urmiana
  • Cyst
  • Chitin
  • Chitosan
  • Aspergillus niger
 Asadpour, Y. 2003. Chitin extraction and exchanging it into chitosan. The chitin obtained of Artemia urmiana’s cyst via biotechnology. Ph.D. project. Tarbiat Modarres University. Tehran. Iran.
Asadpour, Y. 2004. Instructions for extraction and processing of Artemia urmiana and its utilizalation in aquaculture, Animal and Natural resources Research Center. Western Azerbaijan, Iran.
Asadpour, Y. 2014. Chitin and exchanging it into chitosan via chemical technology. A research project. Iranian fisheries research center. Final report.
Araki, Y. and Ito, E. 2007. A pathway of chitosan formation in Mucor rouxii enzymatic de- acetylation of chitin. Biochemical and Biophysical Research Communications, 56: 669-45.
Arcidiacono, S., Lombardi, S. J. and Kaplan, D. K. 2010. Fermentation, Processing and enzyme characterization for chitosan biosynthesis by Mucor rouxii in chitin and chitosan, (eds Skjak-Brake, G., Anthonsen, T. and Sanford, T.). Elsevier Applied Science, New York. 319 pp.
Bluestone, M., Devey, K. and Shindoda, S. 2008. Stop, don't throw those shells away an industry is growing around chitin. InShellfish polymer, Buines week, March, 32: 70-79.
Claus J W. 2000. Biobased packaging materials for the food industry in Dairy and Food Science, Biopolymers, Denmark, 13-40.
Hein, S., Chuen, N., Chandrkrachang, S. and Stevens, F. 2001. A systematic approach to quality assessment system of chitosan, in Asian Institute of Technology, Bangkok, 6: 45-57.
Knapczyk, J. 1993. Excipient ability of chitosan for direct tableting. International Journal of Pharmaceutics, 89(1): 1-7.
Knorr, D. 2000. Recovery and utilization of Chitin and Chitosan in food processing waste management.Food Technology, 45: 115-127.
Laidter, K. J. 1973. The Chemical kinetics of NaOH action. 2nd, ed, Oxford, New York.
Muzzarelli, R. A., Jeuniaux, C. and Gooday, G. W. 2000. Chitin in nature and technology. Plenum Press, New York, 295pp.
Peberdy, J. F. 2010. Biotechnological approaches to the total utilization of crustacean shellfish waste. In Euro. Commission. Supported. STD-3 projects (1992-1995), Internet, pdf.http://user.Chollian.net/Chitin, 5: 12-30.
Shahidi, F. and Arachechi, J. K. 2010. Food applications of chitin and chitosans, Elsevier International Journal of Food Science and Technology, 10: 37-51.
Susana, L., Ronan, D., Shamlou. P. A. and Dunill, P. 2000. Biochemical engineering approaches to the challenges of Producing Pure Plasmid DNA. Internet. Pdf. http://Wilv.Co.Uk/zemnedJ'clinical.
Tahami, M. and Tahami, M. 1994. Chitin extraction from Crab, Shrimp and labster carapace. Final Report. Fisheries Research Center of Bandarabbas.