اثر ضدباکتریایی عصاره الکلی مرزه بختیاری (Satureja bachtiarica) بر چهار سویه باکتری بیماری‌زا در انسان

نوع مقاله : علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

2 دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

3 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد، گروه باکتری‌شناسی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

4 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام

5 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد، گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

6 دانشجوی دکترای پژوهش محور مرکز تحقیقات باروری و ناباروری، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه

چکیده

مرزه بختیاری گیاهی با ارزش دارویی است که به‌طور گسترده‌ در طب سنتی ایرانی استفاده شده است. جهت تهیه عصاره الکلی مرزه بختیاری، در مرحله گل‌دهی سرشاخه‌های هوایی و گلدار این گیاه جمع‌آوری شد و پس از خشک کردن آن‌ها در سایه، به روش سوکسله و عصاره‌گیری گردید. اثر ضدباکتریایی شش غلظت مختلف از این عصاره گیاهی به همراه دو آنتی‌بیوتیک تتراسایکلین و جنتامایسین بر روی دو باکتری گرم مثبت Streptococcus agalactiae و Staphylococcus aureus و دو باکتری گرم منفی Klebsiella pneumoniae و Escherichia coli که به‌ترتیب عامل ایجاد عفونت در نوزاد انسان، عفونت‌های بیمارستانی بعد از عمل جراحی، عفونت مجاری ادراری و اسهال هستند، بررسی شد. یک سطح عدم‌استفاده از عصاره هم به‌عنوان شاهد استفاده گردید ولی به‌دلیل داده‌های پرت از تحلیل آماری حذف گردید. پژوهش حاضر به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات عوامل عامل کنترل‌گر و سویه باکتری بر روی صفت قطر هاله عدم رشد باکتری از نظر آماری در سطح 1 درصد معنی‌دار بودند. هم‌چنین نتایج مقایسه میانگین‌ها نشان داد که اثر عصاره بر روی باکتری  K. pneumonia با قطر هاله عدم‌رشد برابر با 33/21-66/15 میلی‌متر، بیشتر از تأثیر عصاره بر روی باکتری  E. coliبا قطر هاله عدم‌رشد برابر با 18- 66/10 میلی­متر بوده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The Antibacterial Effect of Alcoholic Extraction of Satureja bachtiarica on Four Bacterial Human Pathogens

نویسندگان [English]

  • Batool Zarei 1
  • Danial Kahrizi 2
  • Tayeb Seyfi 3
  • Rahil Movahedi 4
  • Matin Ghaheri 5
  • Elham Kazemi 6
1 MSc Graduated, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah
2 Associate Professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah
3 MSc Graduated, Department of Bacteriology, Faculty of Para- veterinary, Bu-Ali Sina University, Hamedan
4 MSc Graduated, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam
5 MSc Graduated, Department of Agricultural Biotechnology, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah
6 PhD Student of Fertility and Infertility Research Center, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah
چکیده [English]

The Satureja bachtiarica is a valuable medicinal plant from the Lamiaceae family which was widely used in Iranian traditional medicine. In this research plant materials were collected and dried under shade condition. The aerial parts of Satureja bachtiarica Bunge. with local name Merzeh in blooming stage were collected from Ilam Province. Plant samples were subjected to successive soxhlet extraction with methanol solvent in a factorial experiment base on completely randomized design. The antimicrobial effects of these extract and two antibiotics (Tetracycline and Gentamycyna) were determined against two Gram positive bacteria Streptococcus agalactiaand Staphylococcus aureus and two Gram negative bacteria Klebsiella pneumonia and Escherichia coli. Results of statistical analysis showed that plant extracts exhibited antibacterial activity against the tested bacterial strains, with different degrees. Plant extracts affect tested Gram negative bacteria more than Gram positives.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Minimal inhibitory concentration
  • Minimal bactericide concentration
  • Disc diffusion
  • Gram positive
  • Gram negative
Ahanjan, M., Ghaffari, J., Mohammadpour, G., Nasrolahie, N., Haghshenas, M. R. and Mohammad Mirabi A. 2011. Antibacterial activity of Satureja bakhtiarica bung essential oil against some human pathogenic bacteria. African Journal of Microbiology Research, 5: 4764-4768.
Ahmadi, S., Sefidkon, F., Babakhanlo, P., Asgari, F., Khademi, K. and Karimifar, M. A. 2009. Comparing essential oil composition of Satureja bachtiarica Bunge before and full flowering stages in field and provenance. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 25(2): 159-169.
Andrews, J. M. 2001. BSAC standardized disc susceptibility testing method. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 48(1): 43-57.
Baron, E. and Finegold, S. 1990. Diagnostic Microbiology. International Journal of Food Microbiology, 15(1): 451-456.
Alizade Behbahani, B., Tabatabaee Iazdi, F., Heidari Surshejani, M., Mortazavi, A. and Tabatabaee Iazdi, F. 2014. Antibacterial activity of Satureja bachtiarica against gram positive and gram negative bacteria in vitro. Iranian Journal of Infectious Diseases and Tropical Medicine, 64(19): 13-19.
Calomme, M., Sindambiwe, J. B., Cos, P., Totté, J., Pieters, L. and Vlietinck, A. 1999. Screening of seven selected Rwandan medicinal plants for antimicrobial and antiviral activities. Journal of Ethnopharmacology, 65(1): 71-7.
Casellas, J. M., Goossens, H., Gottberg, A. V., Hansen, D. S., Ko, W. C., Klugman, K. P., McCormack, J. G., Mohapatra, S., Mulazimoglu, L., Paterson, D. L., Sagnimeni, A. J., Trenholme, G. and Yu, V. L. 2002. Community-Acquired Klebsiella pneumoniae Bacteremia: Global Differences in Clinical Patterns. Emerging Infectious Diseases, 8(2): 160-166.
Cherian, T., Deloria-Knoll, M., Henkle, E., Lee, E., Levine, O. S., McCall, N., Mulholland, K. O’Brien, K. L., Watt, J. P. and Wolfson, L. J. 2009. Burden of disease caused by Streptococcus pneumoniae in children younger than 5 years: global estimates. GAVI’s PneumoADIP, Department of International Health, 374: 893-902.
Dupont, B. F., Dromer, F. and Improvisi, L. 1996. The problem of resistance to azoles in Candida. Journal of Medical Mycology, 6: 12-19.
Ellis, M. D. and Baxendale, F. P. 1997. Toxicity of seven monoterpenoids to tracheal mites (Acari: Tarsonemidae) and their honey bee (Hymenoptera: Apidae) hosts when applied as fumigants. Journal of Economic Entomology, 90: 1087-1091.
Emami, A., Shams-Ardakani, M. R. and Mehregan, I. 2004. Encyclopedia of Medicinal plants. Traditional Medicile and Materia M edica research center (TMRC). Shaheed Beheshti Univercity of Medical Sciences, 44 pp.
Espinel-Ingroff, A., Fothergill, A., Peter, J., Rinaldi, M. and Walsh, T. 2002. Testing conditions for determination of minimum fungicidal concentrations of new and established antifungal agents for Aspergillus spp.: NCCLS Collaborative Study. Journal of Clinical Microbiology, 40(9): 3204-3208.
Habibian Dehkordi, S., Gholipour, S., Moshtaghi Broojeni, H. and Fallah, A. 2012. Evaluating antibacterial effects of alcoholic extract of Satureja bactiarica on some foodborne pathogenic bacteria of meat. Veterinary Journal (Pajouhesh and Sazandegi), 104: 28-37.
Handa, S. S., Khanuja, S. P. S., Longo, G. and Rakesh, D. D. 2008. Extraction technologies for medicinal and aromatic plants. International Centre for Science and High Technology, Trieste, 23-24.
Helander, I. M., Alakomi, H. L., Latva-Kala, K., Mattila-Sandholm, T., Pol, I. and Smid, E. J. 1998. Characterization of the action of selected essential oil components on gram-negative bacteria. Journal Agriculture Food Chemistry, 46: 3590-3595.
Hornock, L. 1992. Cultivation and Processing of Medicinal Plant. Academic Pub. Budapest. 338p
Kaper, J. B. and Nataro, J. P. 1998. Diarrheagenic Escherichia coli. Clinical Microbiology Reviews, 142-201.  
Lopez, P., Sanchez, C., Battle, R. and Nerin, C. 2007. Vapor-phase activity of Cinnamon, Thyme, and Oregano essential oils and key constituents against Foodborne microorganisms. Journal of Agriculture Food Chemistry, 55: 4348-4356.
Plata, K., Rosato, A. E. and Węgrzyn, G. 2009. Staphylococcus aureus as an infectious agent: overview of biochemistry and molecular genetics of its pathogenicity. Acta Biochimica Polonica, 56(4): 597-612.
Rezazadeh, S., Yazdani, D. and Shahnazi, S. 2003. Chemical composition of essential oil of Ferulago angulata boiss. inflorescence from west of Iran. Journal of Medicinal Plants, 2(7): 49-52.
Sadeghzadeh, L., Sefidkon, F. and Owlia, F. 2006. Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Zataria multiflora. Pajouhesh and Sazandegi, 71: 52-56.
Sefidkon, F., Jamzad, Z., Barazandeh, M. M. 2005.  Essential Oil of Satureja bachtiarica Bunge, a potential source of carvacrol. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 20(4): 425-439.
Shafie-Zadeh, F. 2002. Lorestan Medicinal Plants. Lorestan University of Medical Sciences. Tehran: Hayyan Press, p. 32.
Teimori, M. 2009. Essential oil analysis and antibacterial activity of Satureja bachtiarica Bunge. in Ardebile province. Journal on Plant Science Researches, 2: 19-26.