ویژگی‌های آنزیمی قارچ‌های اندوفیت جدا شده از سنجد (Elaeagnus angustifolia)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی‌سینا، همدان، ایران

2 دانشیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی‌سینا، همدان، ایران

3 استاد، گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان، ایران

چکیده

جنس‌های مختلف از قارچ‌ها به‌صورت همزیست در گیاه سنجد حضور دارند. این قارچ‌ها توانایی تولید آنزیم‌های خارج سلولی با ارزش، با دیدگاه پژوهشی و اقتصادی را دارند. در این پژوهش حضور قارچ‌های اندوفیت‌ و برخی ویژگی‌های آنزیمی آن‌ها، در درخت سنجد بررسی گردید. نمونه‌برداری از بافت‌های سالم (برگ، میوه، شاخه و پوست) درختان سنجد در شهر همدان، انجام شد. شناسایی اولیه قارچ‌ها با استفاده از کلید‌های شناسایی انجام شد. قارچ‌های اندوفیت پس از جداسازی و خالص‌سازی، برای حضور برخی آنزیم‌های خارج سلولی بررسی شدند. چهل و هفت جدایه قارچی از جنس‌های مختلف مانند آسپرژیلوس، پنی سیلیوم، فوزاریوم و آلترناریا جداسازی شدند. نتایج نشان داد که فعالیت آنزیم‌های پروتئاز، سلولاز، پکتیناز و کاتالاز قارچ‌های مختلف متفاوت بودند. هیچ فعالیتی برای آنزیم لیپاز در این قارچ‌ها به اثبات نرسید. فعالیت آمیلاز در این قارچ‌ها نشان داد که فعالیت آنزیم بسته به نوع سوبسترای به‌کار برده شده تفاوت داشت. این اولین گزارش از جداسازی اندوفیت‌های قارچی درخت سنجد است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Enzymatic Properties of Endophytic Fungi Isolated from Elaeagnus angustifolia

نویسندگان [English]

  • Atefeh Mahjouri 1
  • Sonbol Nazeri 2
  • Dostmorad Zafari 3
1 MSc Graduated, Department of Biotechnology, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamadan, Iran
2 Associate Professor, Department of Biotechnology, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamadan, Iran
3 Professor, Department of Plant Protection , Faculty of Agriculture, Bu- Ali Sina University, Hamadan, Iran
چکیده [English]

Different genera of fungi coexist in Elaeagnus angustifolia plant. These fungi are able to produce some valuable extracellular enzymes, from a research and economic perspective. In this research, the presence of endophytic fungi and some of their enzymatic properties were investigated in Elaeagnus angustifolia tree. Sampling was performed from healthy tissues (leaf, fruit, Branch and bark) of Elaeagnus angustifolia trees of Hamedan city Initial identification of fungi was conducted using fungal identification keys. After isolation and purification, endophytic fungi were examined for the presence of some extracellular enzymes. Forty seven fungal isolates of different genera, such as Aspergillus, Penicillium, Fusarium, and Alternaria were isolated. The results showed that the activity of proteases, cellulase, pectinase and catalase enzymes of different fungi were different. No lipase activity was proven in these fungi. Amylase activity in these fungi showed that the enzyme activity varied depending on the type of consumed substrate. This is the first report of isolation of fungal endophytes of Elaeagnus angustifolia tree.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Endophytes
  • Fungi
  • Elaeagnus angustifolia
  • Extracellular enzymes