نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
2 دانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
3 استاد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
4 استادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Brown rot caused by Monilinia species causes significant pre- and post-harvest losses on stone and seed fruit trees. In our previous study, we successfully identified a bacterial biocontrol strain, Bacillus cereus AP13, which can be used to control brown rot. In this research, the amount of changes in some defense compounds such as guaiacol peroxidase, polyphenol oxidase, catalase, hydrogen peroxide and malondialdehyde in apple fruit after inoculation with an antagonistic isolate of Bacillus cereus and the pathogenic fungus Monilinia laxa was investigated. Treatment of apple fruit with B. cereus led to reduction of oxidative stress caused by M. laxa and production of hydrogen peroxide. In addition, the use of B. cereus in apple fruit caused a significant increase in the activity of the corresponding antioxidant enzymes. In general, the results of the present study confirmed the proposed mechanism of Bacillus cereus in controlling M. laxa through the regulation of hydrogen peroxide levels and the activation of the enzymatic antioxidant system.
کلیدواژهها [English]